Sivaslı Âşık Ruhsati Eroğlu Öğrencilerimizle Birlikteydi

Başlama Tarihi :   10.09.2018 Bitiş Tarihi :   20.09.2018

 Eğitim Fakültesi 15 Temmuz Şehitleri Konferans Salonunda “Âşıklık Geleneğinin Gelişim Süreci İcra ortamı ve Temsilcileri Programı”, 08 Eylül Cumartesi günü Sivaslı Âşık Ruhsati Eroğlu, fakülte dekan yardımcıları, fakülte hocaları ve kıymetli pedagojik formasyon öğrencilerimizle gerçekleştirildi. 


Geleneğin temsilcilerinden biri olan Sivaslı Âşık Ruhsati Eroğlu programda şunları dile getirdi. Âşıklar yüzyıllar boyu toplumun temsilcisi olmuştur. Halkın derdine sıkıntısına siyasi ve sosyal bozuklukları dile getirmiştir. Bu âşıklara hak şairi, halk şairi ve meydan şairi gibi isimler verilmiştir. Sivas’ta bilindiği üzere iki tane Ruhsati var. Biri Edebiyatımızda yer edinmiş Deliktaşlı Ruhsati biri de benim. Son dörtlükte mahlasımızı tapşırdığım zaman karışıyordu. Ben de bu yüzden mahlas olarak soyismimi kullanıyorum demiştir.


Âşık Eroğlu Âşık Edebiyatı nazım Türlerine de değinmiştir. Bunların Dertlenme,Şikayetlenme, Güzelleme,koçaklama,taşlama ve daha birçok tür olduğunu dile getirmiş ve güzelleme ve taşlama örneğini çırağı olan Mustafa Şimşek ile sunmuştur. Ruhsati, vatanın bütünlüğü ve birliğinden de söz etmiştir. Ve Kayseri’de yapılan uluslararası şiir yarışmasında birinci olan Çanakkale geçilmez şiirini okumuştur.

 

 Bu program da bizleri yalnız bırakmayan Âşık Ruhsati Eroğlu ve Mustafa Şimşek’e teşekkür ederiz. Programdan memnuniyetlerini dile getiren öğrencilerimiz benzer programların tekrarlarını istediklerini söylediler.

Yukarı