Tanıtım

Ana Bilim Dalının Tarihçesi:

1997-1998 yılında eğitim-öğretim faaliyetlerine başlayan Eğitim Fakültesi’nde, ilk olarak Türkçe Eğitimi Bölümü olarak öğrenci kabulüne başlayan bölümümüz, 2016 yılında eğitim fakültelerinin yeniden yapılanmasına bağlı olarak Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü altında Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı olarak günümüzde öğrenci kabul etmeye devam etmektedir. Ana Bilim Dalından mezun olan öğretmenler; 5, 6, 7 ve 8. sınıftaki Türkçe derslerine girmektedir.

Misyonu

Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalının temel amacı, akademisyenler ve ortaokul için Türkçe öğretmenleri yetiştirmektir. Bu amaç doğrultusunda, misyonumuz hem ana dili Türkçe hem de öğretmenlik olgularına dayanmaktadır. Bu doğrultuda, ortaokullarda öğrenim gören öğrencilere ana dili bilincini ve sevgisini aşılayacak bilince sahip öğretmenler yetiştirmek Ana Bilim Dalı misyonumuzun temelini oluşturmaktadır. Ana Bilim Dalının asıl hedefi, ana dilimiz Türkçenin sorumluluk ve bilincine sahip, Türkçeyi tarihsel ve kültürel süreciyle kavratabilecek, Türkçenin eş ve art zamanlı aktarımını sağlayabilecek, yazılı ve sözlü iletişimde Türkçeyi doğru kullanma becerisi kazandırabilecek, Türkçeyi öğrenme, öğretme ve yaşama biçimi olarak benimseyebilecek, benimsetecek Türkçe öğretmenleri ve akademisyenler yetiştirmektir. Bilgiyi ezber olarak taşımak yerine onu ayrıştırıp bütünleyebilen, depolamak yerine onu kullanabilen, kendine güvenen, tartışabilen, eleştirebilen, kendisini ve dünyayı doğru algılayabilen, hak ve sorumluluklarının peşinde, yapıcı, üretici ve öğrencilerini de bu bilinçle yetiştiren öğretmenler ve akademisyenler yetiştirmek de Ana Bilim Dalının amaçlarındandır.

Vizyonu

Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı, yukarıda ifade edilen misyonu doğrultusunda, sorumluluğu ve doğası gereği yaşamsal ve bilimsel önemi yüksek bir ana bilim dalıdır. Günlük hayatın her alanına yayılan bir amaca sahiptir. Ana Bilim Dalı olarak vizyonumuz, ulusal ve evrensel değerlere saygılı, bu değerlere sahip çıkan,  bilim, kültür, sanat etkinliklerine ilgi duyan, kendini geliştirme çabası içinde olan, eleştirel ve yapıcı düşünebilen, dilimizin inceliklerini bilen, alanında yararlı çalışmalar yaparak alana katkı sağlayan örnek Türkçe öğretmenleri ve Türkçe eğitimi alanında çalışacak akademisyenler yetiştirerek ulusal ve uluslararası seviyede öncü olmaktır.

Fiziki Özellikleri

Ana Bilim Dalı, fiziki açıdan yeterli imkânlara sahiptir. 307, 308, 309 ve 310 numaralı dersliklerde eğitim-öğretim faaliyetleri yürütülmektedir. Fakültemiz bünyesinde yer alan 3 bilgisayar laboratuvarı, 1 okuma salonu, 1 konferans salonu, 1 çok amaçlı toplantı salonu, 1 drama salonu ve 1 kütüphaneden diğer bölümlerle ortaklaşa yararlanılmaktadır.

Erasmus Faaliyetleri

Erasmus programı ile ilgili periyodik olarak bölümümüzde eğitim faaliyetleri düzenlenmekte olup anlaşmalı olduğumuz üniversitelerle öğrenci değişimi sağlanmaktadır.

Kulüpler ve Etkinlikler

Öğrenciler, başta Türkçe Topluluğu olmak üzere, eğitim fakültesinde aktif olarak çalışmalarına devam eden kulüplere katılım sağlayabilmektedirler. Her hafta düzenlenen çevrim içi konferanslar ile öğrencilere farklı konularda bilgi ve tecrübe aktarımları yapılmaktadır.

Birinci sınıflara yönlendirme eğitimleri (bölüm ve programın tanıtımı, vizyonu ve misyonu, iş olanaklarına yönelik eğitim, üniversitenin ve şehrin tanıtımı), akran danışmanlığı, kulüp faaliyetleri ve Erasmus program tanıtımları yapılmaktadır.

Lisansüstü Eğitim Olanakları

Türkçe Öğretmenliği mezunları; Türkçe Eğitimi, Yurt Dışındaki Türk Çocuklarına Türkçenin Öğretimi, Yabancı Dil Olarak Türkçenin Öğretimi olmak üzere toplamda üç farklı dalda yüksek lisans eğitimine başvuru yapabilmektedirler. Buna ek olarak Türkçe Eğitimi ve Yabancı Dil Olarak Türkçenin Öğretimi programlarında doktora yapma imkânları bulunmaktadır.

Öğretim Elemanları

Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalında 1 doçent, 5 doktor öğretim üyesi, 4 araştırma görevlisi bulunmaktadır.

Mezunların İş İmkânları

Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalından mezun olan öğrenciler MEB’e bağlı okullarda ve özel kurumlarda Türkçe öğretmeni olarak görev yapabildikleri gibi, üniversitelere ve özel kurumlara bağlı TÖMER’lerde (Türkçe Öğretim Merkezi) çalışabilmektedirler. Bunun yanı sıra mezunlarımız farklı kurumlarda ve yurtdışında dil uzmanı olarak görev yapmakta, televizyon kanallarında sunuculuk yapmakta, yayın evlerinde yazar ve editör olarak çalışabilmektedirler. Dört yıllık lisans eğitimini bitirenler, yüksek lisans ve doktora programlarına başvurarak akademik hayata geçiş yapabilmektedirler.

Bölüm Başkanı

Akademik Kadro

İletişim

SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ
EĞİTİM FAKÜLTESİ İLETİŞİM BİLGİLERİ
NOT:Telefon: Alan Kodu: 0346 Kurum Kodu 487 Daha Sonra Dört Haneli Dahili Numaralar Girilecektir. 0346 487-(4600) Örnek Dışardan Arayanlar İçin Geçerlidir
Telefon : 0346 219 12 24 /  Belge Geçer:  0346 219 10 37 /  Eğitim Fakültesi e-mail: egitim@cumhuriyet.edu.tr
TÜRKÇE VE SOSYAL BİLİMLER EĞİTİMİ BÖLÜMÜ - TÜRKÇE EĞİTİMİ ANA BİLİM DALI

 

BÖLÜMÜ ANA BİLİM DALI ÜNVAN ADI SOYADI DAHİLİ E-MAİL
 Bölüm Başkanı   Coğrafya Eğitimi   Prof.Dr.   Gülpınar AKBULUT ÖZPAY 4710  gakbulut58@gmail.com
 Bölüm Başkan Yardımcısı   Türkçe Eğitimi   Doç.Dr.   İzzet ŞEREF 4704  izzetseref@cumhuriyet.edu.tr
 Bölüm Başkan Yardımcısı  Sosyal Bilgiler Eğitimi   Dr.Öğr. Üyesi  Ülkü YANCI 4664  uyanci@cumhuriyet.edu.tr
 Ana Bilim Dalı Başkanı   Sosyal Bilgiler Eğitimi   Prof.Dr.   Kaya YILMAZ 4752  kayayilmaz@cumhuryet.edu.tr
 Ana Bilim Dalı Başkanı   Türkçe Eğitimi   Doç.Dr.   İzzet ŞEREF 4704  izzetseref@cumhuriyet.edu.tr
 Ana Bilim Dalı Başkanı  Coğrafya Eğitimi   Prof.Dr.   Gülpınar AKBULUT ÖZPAY 4710  gakbulut58@gmail.com
Bölüm sekreteri  Sevgi US 4694  turkcesosyalbilimler@cumhuriyet.edu.tr
 Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi   Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı Bşk.  Doç.Dr.   İzzet ŞEREF 4704  izzetseref@cumhuriyet.edu.tr
 Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi   Türkçe Eğitimi   Doç.Dr.  Ayhan BULUT 4708  abulut@cumhuriyet.edu.tr
 Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi   Türkçe Eğitimi   Dr.Öğr. Üyesi  Murat SARIBAŞ 4706  msaribas@cumhuriyet.edu.tr
 Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi   Türkçe Eğitimi   Dr.Öğr. Üyesi  İpek KILIÇ 4718  ipekyildiz@cumhuriyet.edu.tr
 Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi   Türkçe Eğitimi   Dr.Öğr. Üyesi  Özkan AYDOĞDU 4705  aydogdu.ozkan@gmail.com
 Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi   Türkçe Eğitimi   Dr.Öğr. Üyesi  Taha Tuna KAYA 4717  tahatuna@gmail.com
 Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi   Türkçe Eğitimi   Dr.Öğr. Üyesi  Evren KARATAŞ ÜLGER 4720  ekaratas@cumhuriyet.edu.tr
 Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi  Türkçe Eğitimi Araştırma Görevlisi  Didem YAVUZ 4712  didemyavuz@cumhuriyet.edu.tr

Yukarı